Projecte Sàhara

Durant el curs 2015-2016, es van realitzar les Jornades de sanitat en els camps de refugiats sahrauís a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, Campus Bellvitge. Aquestes van incloure principalment dos tipus d’activitats: la instal·lació d’una haima (tenda típica) on es reproduïen les tradicions i la cultura sahrauís, i una sèrie de xerrades sobre l’estructura sanitària dels camps de refugiats.

Arrel de l’èxit que va tenir aquesta activitat, es va decidir donar-li continuïtat mitjançant aquest projecte, que pretén afegir una experiència pràctica de cooperació internacional a l’ensenyament que reben els estudiants. Així doncs, durant aquesta segona part del Projecte Sàhara s’organitza un viatge de voluntariat per aproximadament 30 estudiants de ciències de la salut, que reben la formació necessària per anar als camp de refugiats de Tindouf i causar un impacte real en la societat sahrauí, amb la intenció d’ajudar, a seguir endavant i a superar les dificultats del seu dia a dia.

Projecte Sàhara 2019

El Projecte Sàhara 2019 dóna continuïtat al Projecte Sàhara 2018, el qual dóna l’oportunitat a estudiants de Ciències de la Salut a realitzar una estada temporal als campaments de refugiats sahrauís durant la Setmana Santa. El projecte pretén estudiar quin és el consum de fàrmacs antimicrobians i veure si se’n fa un bon ús. Sorgeix de la inquietud que ens va crear veure la quantitat de fàrmacs antimicrobians a les haimes de saharauis durant el projecte de l’any anterior, ja que el mal compliment del tractament amb antibiòtics o utilitzar un antibiòtic que no correspon facilita l’aparició de bacteris resistents i per tant que les infeccions siguin més difícils de tractar, tot augmentant la morbimortalitat.

D’aquesta manera, el projecte pretén veure quin és l’accés i consum de fàrmacs, posant especial èmfasis als fàrmacs antibiòtics, passant una enquesta a diferents famílies del barri de Mahbes per recopilar aquesta informació. A més a més, i donant continuïtat al Projecte Sàhara 2018, farem una recollida de material escolar i de material sanitari fungible per portar a escoles i ambulatoris respectivament.

Aquest any tens la ocasió de seguir-nos durant l’estada als campaments. La nostra intenció és publicar cada dia una actualització del progrés del projecte per construir dia a dia un petit diari. Aquí podeu veure totes les actualitzacions del Projecte 2019.

Sensibilització

La major part de la societat desconeix el conflicte saharauí malgrat estar lligat a la nostra història. Això també és degut al gran interès per silenciar l’existència i la situació actual als camps de refugiats de Tindouf.

La sensibilització és una eina bàsica per aconseguir transformacions socials, reals i a llarg termini. Per això, des de Zaura organitzem xerrades i actes a escoles i universitats amb l’objectiu de fer conèixer el conflicte als joves. 

Campanyes de recollida

Durant les estades als campaments ens informem de les necessitats que tenen en el nostre àmbit de treball. Aquestes incluen fàrmacs i material sanitari, docent, instrumental i fungible, entre d’altres.

En els períodes entre estades ens organitzem per recollir tot aquest material que anirà destinat a instituts, l’escola d’infermeria, els dispensaris, els ambulatoris i la UNMS.

Agermanament entre escoles

L’objectiu d’aquest projecte és posar en contacte escoles dels campaments i catalanes. D’aquesta manera, s’estableix un intercanvi cultural entre elles, que ajuda a sensibilitzar la població més jove. També les institucions educatives d’aquí poden enviar material didàctic cap als campaments.

Actualment, durem a terme un projecte d’agermanament entre l’escola  17 de Junio i l’Institut Banús de Cerdanyola del Vallès. Per dur-ho a terme baixaran 6 professors, entre ells la directora de l’institut, amb la intenció de fer activitats durant el curs un cop tornin a Catalunya. També proposem elaborar un llibre i un video-reportatge, tot posant en contacte els alumnes dels dos centres.